Przepis na pyszną granolę
Granola owsiana jest chrupiącą alternatywą dla tradycyjnej owsianki. Istotna jest również oszczędność czasu koniecznego do przygotowania posiłku z jej użyciem. Ponadto, granola jest znacznie lepiej tolerowana przez osoby borykające się z insulinoopornością. Oczywiście mogłabym wymienić znacznie więcej argumentów "za", aby zachęcić Cię do zrobienia domowej granoli, ale bądźmy szczerzy - kogo nie przekona argument o krótszym czasie przygotowania posiłku? ;)
Składniki
Daktyle - 150 g
Woda ciepła - 50 g
Pasta tahini - 110 g
Płatki owsiane górskie - 240 g
Migdały - 70 g
Orzechy nerkowca - 70 g
Rodzynki - 80 g
Pestki słonecznika - 35 g
Pestki dyni - 35 g
Wiórki kokosowe - 20 g
Cynamon - 1/2 łyżeczki
Sól - 2 szczypty
Wykonanie
Jeśli masz suszone daktyle, zalej je wrzątkiem i odstaw na kilka - kilkanaście minut.
Przygotuj wszystkie składniki.
Nastaw piekarnik na 150*C, a blachę wyłóż papierem do pieczenia.
Posiekaj orzechy na cząstki wielkości pestek słonecznika (lub innej wielkości - jaką lubisz).
Odcedź daktyle i zblenduj je z tahini i wodą na średnio gładką pastę (konsystencja na zdjęciu).
W misce wymieszaj wszystkie składniki łyżką lub dłonią.
Rozłóż masę na blaszce i piecz ok 30 min, w połowie czasu przemieszaj granolę. Ostudzoną granolę przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, najlepiej szklanym.
Całość można podzielić na 16 porcji, a każda porcja będzie miała ok 45 g.